Technisch lezen

Nieuwsbegrip heeft nu ook een volledig programma voortgezet technisch lezen voor groep 4 tot en met groep 8.

Corrrect, vlot en met expressie lezen

In het programma voortgezet technisch lezen is veel aandacht voor het leren van nieuwe woordtypen en het inoefenen hiervan op woord-, zins- en tekstniveau. Daarnaast besteedt Nieuwsbegrip expliciet aandacht aan instructie en inoefening van lezen met expressie. Zo is er dus aandacht voor álle aspecten van vloeiend lezen: correct lezen, vlot lezen en lezen met expressie.

Gestructureerde opbouw

De leerstof voor technisch lezen is gestructureerd opgebouwd, volgens een doordachte leerlijn. Iedere week oefenen je leerlingen met andere woordtypes, die later worden herhaald. Bijvoorbeeld:
Week 5: oefenen met de voorvoegsels be, ge, ver, in woorden met twee lettergrepen
Week 12: oefenen met de voorvoegsels be, ge, ver, in woorden met drie lettergrepen

De woordtypen worden eerst los aangeboden met een expliciete instructie volgens een vast format. Dus in dit geval: je ZIET woorden die beginnen met be, ge of ver. En dan ZEG je /bu/, /gu/ of /vur/.

Didactische principes

Hoe ziet de aanpak eruit? Deze belangrijke principes komen terug in de activiteiten:

  • Instructie
  • Modelen door de leerkracht
  • Herhaald lezen
  • Lezen van woorden, zinnen en tekst
  • Begeleid lezen
  • Zelfstandig lezen

‘Kinderen vinden het leuk om met arceerstiften, wisbordjes en zandlopertjes te lezen. Ons rapportcijfer is dan ook een dikke 9’
- Reactie van een pilotschool op de lessen voortgezet technisch lezen

Weten hoe het werkt?

In onderstaande video vertellen Petrelle en Dineke meer over de opbouw, hoe je Nieuwsbegrip Voortgezet technisch lezen kunt toepassen en hoe je het samen met begrijpend lezen gebruikt.

Wekelijks materiaal

Het wekelijkse materiaal bestaat uit:

  • een leshandleiding met uitleg bij alle activiteiten van die desbetreffende week;
  • leerlingmateriaal met opdrachten;
  • een powerpointpresentatie met daarin de woordrijtjes die je die week kunt oefenen en eventueel herhalen.

Flitsen en kwartetten

Een goede (herhalings)oefening bij het technisch lezen van woorden is het flitsen. Je kunt woordtypen flitsen door gebruik te maken van een handige PowerPoint met flitswoorden, maar je kunt ook gebruikmaken van de pdf om losse flitskaartjes op papier te maken. Op de flitskaarten is aangegeven om welk woordtype het gaat. Hierdoor kun je een selectie te maken met de woorden die je gaat flitsen.

Om de woordtypen uit de lessen voortgezet technisch lezen kun je ook het kwartetspel inzetten. Hiermee oefenen jouw leerlingen spelenderwijs de woordtypen die ze in de groepen 4, 5 en 6 hebben geleerd.

Technisch lezen en begrijpend lezen met dezelfde tekst

De teksten die je gebruikt bij begrijpend lezen worden ook in de activiteiten voortgezet technisch lezen gebruikt. Je gaat altijd eerst aan de slag met het voortgezet technisch lezen. Hierdoor zal het technisch lezen van de tekst in de lessen begrijpend lezen geen problemen opleveren en kunnen je leerlingen hun aandacht volledig focussen op het begrijpen van de tekst.

Probeer het zelf en activeer jouw proeflicentie!




probeer nu:
2 maanden gratis!
Probeer 2 maanden gratis