Hebben jouw leerlingen moeite met de toepassingsopgaven? Zoek je juist uitdaging voor de betere rekenaars? Of wil je oefenmateriaal op de rekentoetsen van het Cito? Nieuwsrekenen is een aantrekkelijke aanvulling op jouw reguliere rekenmethode.
Rekenopgaven aan de hand van het nieuws
Hoe laat moet ik vertrekken als ik op tijd wil zijn voor mijn volgende afspraak? Hoeveel geld kan ik nu uitgeven aan iets lekkers in de sportkantine als ik genoeg wil overhouden voor de rest van de maand? Dat zijn situaties waarop je leerlingen wil voorbereiden. Nieuwsrekenen is daarbij het perfecte hulpmiddel! De opgaven zijn gebaseerd op het nieuws. Zo leren leerlingen rekenen in een maatschappelijke context.
In Nieuwsrekenen vind je elke week betekenisvolle contextopgaven op zes verschillende niveaus aan de hand van het Nieuwsbegriponderwerp. Je leerlingen oefenen daarmee op een motiverende manier hun functionele rekenvaardigheid. Met andere woorden: zij oefenen om de technische rekenvaardigheden, die ze leren in het reguliere rekenonderwijs, toe te passen in betekenisvolle contexten. Door bij Nieuwsrekenen gebruik te maken van diezelfde context als in de Nieuwsbegriplessen zijn leerlingen zinvol en gemotiveerd bezig met rekenen in de praktijk van alledag.
Goed voorbereid op de Cito-toets
Een belangrijk kerndoel voor rekenen-wiskunde is kerndoel 25, dat gericht is op wiskundig inzicht en handelen. Hierbij laat je op grond van redeneren zien dat een berekening of een betoog klopt. Precies dit aspect van rekenen-wiskunde staat centraal in de contextopgaven van Nieuwsrekenen. Leerlingen leren om met een vaste aanpak tot een oplossing van de contextopgaven te komen. Hiermee geef je ze de kans om te oefenen met opgaven die ze tegenkomen in lvs-toetsen of de doorstroomtoets in groep 8.
… en op later!
Met Nieuwsrekenen geef je je leerlingen een mooie basis mee voor hun verdere leven. Zo train je ze om rekenopgaven te herkennen in bijvoorbeeld krantenberichten, recepten, reclamefolders en aanbiedingen in (online)advertenties. Of wat dacht je van de lessen aardrijkskunde of economie?
Voor elke leerling
Scholen vinden Nieuwsrekenen bijzonder geschikt als verrijkingsmateriaal voor begaafde rekenaars. De contextopgaven dagen deze leerlingen uit tot het oplossen van complexe problemen, een uitdaging die zij vaak missen in het reguliere materiaal.
Nieuwsrekenen is óók goed bruikbaar voor zwakkere rekenaars. Voor de niveaus AA, A1 en A2 maakt de redactie elke week aanwijzingen voor een intensief arrangement voor zwakke rekenaars. Hierin wordt stap voor stap uitgelegd hoe je hen kunt ondersteunen bij het maken van de opgaven. Hierbij is het hardop denkend voordoen, dus het modelen, heel belangrijk. Dit intensief arrangement is ook goed bruikbaar voor leerlingen in het speciaal (basis)onderwijs.
De lessen Nieuwsrekenen zijn elke dinsdag te downloaden van de online lerarenomgeving van Nieuwsbegrip. Hiervoor heb je een aanvullende licentie nodig. Kijk hier voor meer informatie.
Bekijk een les
Voorbeeldles Nieuwsrekenen niveau B1 - opgaven en handleiding
Met handige digibordtool
Nieuwsrekenen heeft een handige digibordtool die het mogelijk maakt om het onderwerp te introduceren, de context te verduidelijken en moeilijke woorden en rekenbegrippen te arceren, een eventuele tabel toe te lichten, het werken met het stappenplan te modelen en opgaven stap voor stap hardop denkend voor te doen.